Spring til indhold

Fire forskere om rumfartshistorien

Kom og hør om dinosaurernes uddøen, det russiske rumprogram, meteoritjagt på Antarktis, og hvordan danske Terma er involveret i rumfart. Mød fire forskere på Brorfelde Observatorium i vinterferien. Når entréen på 40kr. er betalt, er alle vinterferie-aktiviteter gratis.

Jan Haugaard - "Russerne i rummet"

Tirsdag 14.00-15.00

Jan Haugaard

Rumalderen begyndte fredag den 4. oktober 1957 kl 20.28dansk tid. Den russiske satellit PS1 SPUTNIK blev sendt op fra rumhavnen Bajkonur i Kasakhstan, inde midt i Sovjetunionen på det asiatiske kontinent. Over hele kloden myldrede millioner af mennesker ud i"Sputniknatten", som den siden blev kaldt. Fra hustage, baggårde, parker og bakketoppe kiggede man efter den mennskeskabte stjerne, og den var der virkelig. Man så til i jubel, med forbløffelse og ærefrygt, som var det Solvogneneller Skaberen selv i sin gyldne karet. 
Jan Haugaard fortæller om, hvordan Sputnik gjorde os til kosmiske indbyggere på godt og ondt.

 

Bent Lindow "Meteoritter og masseudddøen"

Onsdag 15:00-16:00

Bent Lindow

For 66 millioner år siden ramte en 15 kilometer bred asteroide vores planet. Den var med til at udrydde 2/3 af planetens arter og gjorde en ende på dinosaurernes tidsalder. Men hvad skete der egentlig på det skæbnesvangre tidspunkt? Og hvordan har forskerne fundet ud af det? Og hvor ofte bliver Jorden egentlig ramt af klippestykker fra verdensrummet?

 

Carsten Jørgensen - "Terma og rumfarten"

Torsdag 15:00-16:00

Carsten Jørgensen

Carsten Jørgensen vil fortælle om Terma's involvering i diverse rumfartsprojekter lige fra den international rumstation, til de europæiske missioner til Mars, til komet landing, og videre til de rent danske rummissioner Ørsted og den nye store danske rumfarts satsning ASIM.
De berørte emner vil udgøre en bred vifte af områder omfattende missionernes videnskabelige formål, internationalt samarbejde og politik, tekniske løsninger og udfordringer, produkter og økonomiske rammer.

Jesper Holst - "Meteroit-jæger på Antarktis"

Fredag 13:00-13:30

Jesper Holst

Foredraget vil omhandle Jespers tid som meteorit-jæger på Antarktis. Her tilbragte han to måneder i 2011-2012 med at gennemsøge store isområder i den indre del af det antarktiske isskjold ved 84. sydlige breddegrad kun ca 700km fra Sydpolen. Det gjorde han sammen med 7 andre forskere, og sammen boede de i fire tomandstelte på isen i de seks uger arbejdet strakte sig over. Sammenlagt indsamlede de 302 meteoritter, med andre ord ca hundrede gange flere end der er fundet i Danmark i hele det 20. århundrede.

 

Om forfatterne:

Jan Haugaard:

Tilrettelægger på DRs "Viden Om". Jan har en bachelorgrad i historie og en master i arkitektur og han har fungeret som planlægger indenfor alt fra bybygning til cruiseskibe og offshore. Derudover har han været vært, tilrettelægger og instruktør på faktaprogrammer for TV2 og DR. Verdensrummet og polerne er Jans foretrukne legeplads.

Bent Lindow:

Er uddannet cand.scient. i geologi og har en PhD-grad i palæontologi. Han har tidligere forsket i forhistoriske fugle, hvaler og skildpadders evolution. I dag arbejder han med formidling på Statens Naturhistoriske Museum.

Carsten Jørgensen:

Er Senior Vice President for rum-afdelingen hos Terma A/S. Terma er en af Danmarks førende virksomheder indenfor rumfart og har blandt andet leveret instrumenter til Rosetta missionen.


Jesper Holst:

Er PhD studerende på Center for Stjerne og Planet Dannelse og var i 2011 en del af ANSMET ekspeditionen til Antarktis for at lede efter meteoritter.

 

"Mød en Rumforsker" er en del af projektet Rumrejsen2015. Du kan læse mere om projektet her

Logobar til rumrejsenFeedback

Sidst opdateret

03.02.2020

Ansvarlig redaktør

Karen Breiner

Det sker i vinterferien

Besøg Brorfelde Observatorium i uge 7, når vi sætter fokus på Rumrejsen 2015