Spring til indhold

Astroforedrag: Ung astronom i Danmark

Den 12. september, 10. oktober og den 14. november får du tre forrygende foredrag om astronomi. Kom ud og hør om den allernyeste forskning om vores solsystem, om jagten på liv, om arbejdet som astronom ved først Brorfelde Observatorium og senere hos ESA. Bliv klogere på Kepler og jagten på exo-planeter og hør om de målemetoder, der hjælper os med at afgøre dimensioner og kemi.
14.11.2018

Arrangementerne er blevet til i samarbejde med Observatoriet, den astronomiske forening Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Folkeuniversitet Tølløse.

PROGRAM

Alle tre arrangementer slutter med en gennemgang af den aktuelle stjernehimmel. Som et frivilligt programpunkt, går vi op til kikkerterne for at observere, hvis vejret er klart.

19.00 Velkomst og foredrag

20.30 Kaffepause

21.00 Gennemgang af aftenens stjernehimmel

21.30 Hvis det er stjerneklart gå vi til kikkerterne for at observere. Alternativt vil der være en fortælling om teleskopet og evt. observation med radioteleskopet.

  • 12. september kl. 19.00-21.30 /Solsystemets oprindelse
    Associate Professor, Henning Haack.

Hvorfor er vi her? Og findes der liv andre steder? Disse to spørgsmål har mennesket stillet sig lige så længe vi ved. I dag er vi snublende nær på at besvare det første spørgsmål, og vi gør store fremskridt i retningen af at forstå, hvordan vores eget solsystem opstod.

Henning Haack vil fortælle om begge emner og der vil blive lejlighed til at se nærmere på nogle af de meteoritter, der har gjort det muligt at rekonstruere Solsystemets oprindelse. Han vil også fortælle om baggrunden for, at man nu forestiller sig, at vi vil opdage liv andre steder inden for de næste 10 år - hvis liv vel og mærke er almindeligt i vores galakse.

 

  • 10. oktober kl. 19.00-21.30 /Fra Kepler til keplersatellitten
    Associate professor, Hans Kjeldsen

Kepler beregnede i 1600-tallet solsystemets opbygning og planeternes bevægelse. Siden har vi søgt efter planeter omkring andre stjerner, hvilket første gang lykkedes i 1990-erne. Herefter er det gået stærkt med en kulmination med Kepler-rummissionen, der har fundet flere tusinde såkaldte exoplaneter om andre stjerner end Solen, hvor der kan være mulighed for liv på enkelte af dem.
Foredraget vil bl.a. komme ind på, hvordan målemetoderne har udviklet sig siden Kepler og indtil nu, hvor vi kan afgøre planeternes fysiske dimensioner og kemi. 

 

  • 14. november kl. 19.00-21.30 /Ung astronom i Danmark 1946-1958 – og hvad derpå fulgte 
    Emeritus, associate professor, dr. scient., Erik Høg

I 1953 blev et nyt observatorium grundlagt i Brorfelde 50 km fra København. Det havde en meridiankreds som vigtigste instrument, det klassiske instrument for astrometri, dvs. meget nøjagtig måling af stjerners positioner. Allerede som dreng var jeg optaget af astronomien, byggede mine egne spejlkikkerter og observerede variable stjerner. Som student, kun 21 år gammel, blev jeg sendt til Brorfelde for at afprøve det nye astrometriske instrument ved observationer, og det var mit held, for jeg blev så fascineret af opgaven, at astrometri blev min opgave for livet. Fra 1960 fornyede jeg den gamle meridiankreds i Hamburg med digital fotoelektrisk teknik og en tilknyttet elektronisk computer, og dette udstyr blev opstillet ved Perth i Vestaustralien fra 1967, hvor det blev betjent at ti observatører. Det var enestående på den tid, og førte frem til den moderne fornyelse af astrometrien. Fra 1975 til 2007 bidrog jeg til design og gennemførelse af to astrometriske missioner, Hipparcos og Gaia, der blev opsendt af European Space Agency (ESA) i henholdsvis 1989 og 2013. Siden 2013 har jeg arbejdet på planlægning af en tredie astrometrisk mission der bør opsendes omkring 2035.

 

Billetter og praktisk information

1 foredrag: 125 kr.

3 foredrag: 250 kr.

Køb billetter her

NB! Brorfelde Observatorium forbeholder sig retten til at ændre i programmet, grundet vejrforhold eller andet.

Vigtigt! Købte billetter refunderes kun i tilfælde af aflysning af arrangementet. Billetgebyr, samt transaktionsgebyrer i forbindelse med køb af billetter refunderes ikke. For mere info vedrørende betingelser og køb af billetter, klik her!

Forening på Observatoriet

Brorfelde Astronomiske Vennekreds er en forening, som holder til her på Observatoriet. Sammen med Københavns Astronomiske Forening har de deres eget foreningshus. 

Hop til foreningens egen hjemmeside

 

 Feedback

Sidst opdateret

09.08.2018

Ansvarlig redaktør

Sarah Sohl Rasmussen