Udforskningen af universet med det næste store røntgenobservatorium

Fire foredrag om det store univers. Kom forbi Observatoriet, når Folkeuniversitetet i København rykker ind med nogle af deres allerbedste forskere. Hør om de første stjerner, røntgenstråling, planetjagt og sorte huller. Alle aftener afsluttes med et kig på stjernehimlen.
28.03.2018

I fremtiden skal det hidtil største rumteleskop ATHENA studere røntgenstrålingen fra nogle af universets mest højenergiske fænomener. Missionen stiller to primære spørgsmål: Hvordan samles stof i universet til de storskalastrukturer vi ser i dag? Hvordan vokser sorte huller og former vores univers?

På DTU Space er vi eksperter i udvikling af røntgenoptik, og vores mål er at kombinere teknologier for at presse teleskopets evner til det yderste. I denne forelæsning ser vi nærmere på de vigtigste astrofysiske fænomener, samt den teknologiske udvikling, der ligger bag ATHENA-teleskopet.

 

PROGRAM

19.00-19.15 // Velkommen på Brorfelde Observatorium

19.15-20.30 // Aftenens forelæsning med tid til efterfølgende spørgsmål. V. lektor, ph.d.-stipendiat Sara Svendsen, DTU.

20.30-21.00 // Kaffe- og tepause. Udstillingen i Hovedbygningen er åben.

21.00-21.30 // Et kig på den aktuelle stjernehimmel. Vi stiller teleskoperne frem, såfremt vejret tillader det.

 

BILLETTER

Billetter koster 210kr. per foredrag og købes via Folkeuniversitetet i København. Brug hold nr. 1148 ved søgning på deres hjemmeside. 

Køb billetter her

Sæt kryds i kalenderen til de næste foredrag:

25. april: I planetjægerens fodspor

30. maj: Supertunge sorte huller - kan vi leve uden?Feedback

Sidst opdateret

15.02.2018

Ansvarlig redaktør

Anders Kildebæk