Spring til indhold

Bedre vaskepulver og en grønnere industri med svampe og bakterier - Gratis foredrag

Mange kemiske eller mekaniske processer i industrien kan blive erstattet af miljøvenlige enzymer. Vi finder disse enzymer i svampe og bakterier. Men hvordan navigerer vi blandt naturens store mangfoldighed, og hvordan finder vi de bedste enzymer til opgaven?
30.04.2019

Foredraget er gratis i anledning af Forskningens 7 Døgn.

 

Enzymer er bæredygtighedens hjælper

...De fleste har nok læst ordet ‘enzym’ i indholdsbetegnelsen på vaskepulverpakken. Vaskemiddelindustrien er en af mange industrier, hvor man har opdaget fordelene med at bruge enzymer, for eksempel som erstatning af kemiske eller energikrævende mekaniske procestrin. På den måde bidrager enzymerne til at gøre disse industrier mere miljøvenlige og bæredygtige.

Et enzym er dog meget specifikt og agerer kun på et specifikt substrat og under specifikke omstændigheder. Når vi får nye vaner (f. eks. nye typer af pletter, som skal vaskes af) eller nye procedurer (f. eks. vask ved lavere temperaturer), bliver vi ofte nødt til at udvikle nye enzymer, som kan klare de nye betingelser.

Jeg vil fortælle om, hvordan vi søger efter disse enzymer i naturen, og hvordan vi bruger vores viden om naturens forundelige opfindsomhed til at finde de enzymer, vi vælger at udvikle til et kommercielt produkt.

V./ Science Manager, Sara Landvik, Novozymes A/S

Program

19.00 Velkommen til Observatoriet og introduktion til foredragsholder. 
Kaffe og kagesalg inden foredraget starter.

19.15 Aftenens foredrag.

20.00 Tid til spørgsmål, samt mulighed for at se den levende udstilling i Hovedbygningen.

20.30 Følg vores guide til toppen af bakken og hør lidt mere om stedet. Hvis vejret tillader nyder vi solnedgangen sammen.

21.00 Tak for i aften.

FÅ DIN GRATIS BILLET HERFeedback

Sidst opdateret

02.04.2019

Ansvarlig redaktør

Sarah Sohl Rasmussen