Spring til indhold

Udkig til Universet fra Hawaii - Gratis foredrag

Hawaii har til alle tider vœret tœt forbundet med stjernehimlen og en søgen efter nye horisonter. Blandt de største astronomiske opdagelser fra Hawaii er fundet af 'usynlige' støvindhyllede fjerne galakser – dem har professor Thomas Greve været med til at opdage. Hør ham fortælle om det.
26.04.2019

Foredraget er gratis i anledning af Forskningens 7 Døgn.

 

Hawaii, udkigspost for verdens bedste teleskoper

...og arnested for store astronomiske opdagelser bl.a. fundet af 'usynlige stjerneøer' i det kosmiske ocean. Et poetisk sammenfald givet Hawaii's polynesiske søfarertradition.

Hawaii har til alle tider vœret tœt forbundet med stjernehimlen og en søgen efter nye horisonter. Fra de tidlige polynesere, der krydsede de Stillehavet i store oceandygtige kanoer og fandt vej til Hawaii ved at navigere efter
stjernene, til vore dage, hvor Mauna Kea Observatoriet på Hawaii er hjemsted for verdens førende teleskoper.

Blandt de største astronomiske opdagelser fra Hawaii er fundet af 'usynlige' støvindhyllede fjerne galakser - en opdagelse som jeg var heldig at bidrage til.

Jeg vil give en personlig beretning om, hvordan vi opdagede denne nye type af galakser, hidtil ukendte øer af stjerner i universet og hvordan vi ved hjælp af teleskoper på Hawaii og andre steder har brugt de sidste 10 år på at forstå, hvordan disse mystiske galakser passer ind i vores forståelse af galaksedannelse og udvikling.

Associate Professor Thomas R. Greve DTU Space

Program

19.00 Velkommen til Observatoriet og introduktion til foredragsholder. 
Kaffe og kagesalg inden foredraget starter.

19.15 Aftenens foredrag.

20.00 Tid til spørgsmål, samt mulighed for at se den levende udstilling i Hovedbygningen.

20.30 Følg vores guide til toppen af bakken og hør lidt mere om stedet. Hvis vejret tillader nyder vi solnedgangen sammen.

21.00 Tak for i aften.

FÅ DIN GRATIS BILLET HERFeedback

Sidst opdateret

02.04.2019

Ansvarlig redaktør

Sarah Sohl Rasmussen