Spring til indhold

Meteoritkrateret under indlandsisen i Grønland

Et internationalt forskningshold ledet af en dansk professor står bag opdagelsen af et gigantisk meteorkrater begravet under indlandsisen ved Hiawatha-gletscheren på Grønland. Kom og hør om de spændende opdagelser.
02.10.2019
Folkeuniversitetet København kommer forbi Observatoriet med et fantastisk spændende foredrag!

Et internationalt forskningshold ledet af professor, ph.d., Kurt H. Kjær står bag opdagelsen af et gigantisk meteorkrater begravet under indlandsisen ved Hiawatha-gletscheren i det nordvestlige Grønland. Hør beretningerne fra Kurt H. Kjær selv, når han gæster observatoriet.

Det er første gang, at et krater af den størrelse er fundet under en af Jordens iskapper. Meteorkrateret måler mere end 31 km i diameter, hvilket svarer til hele Bornholms areal, og det indplacerer krateret blandt ét af de 25 største på Jorden.
Krateret blev dannet, da en kilometer-stor jernmeteor styrtede ned i Nordgrønland, og krateret har siden ligget skjult under mere end 1 km tyk is. Meget tyder på, at det er yngre end 3 mio. år, og muligvis blev det dannet for 12.000 år siden ved afslutningen af den sidste istid.
Hvordan kom forskergruppen frem til denne opdagelse? Er der flere overraskelser under isen i Grønland? Hvordan passer Kap York-meteoritterne ind i billedet med Hiawatha-krateret?

PROGRAM:
Check-in åbner et kvarter før, programmet starter
Kl. 19.00: Velkomst og tur til toppen af Observatoriebakken med udsigt over de Sjællandske Alper
Kl. 20.00: Forelæsning m. pause
Kl. 21.30: Tak for i dag


Feedback

Sidst opdateret

15.08.2019

Ansvarlig redaktør

Sarah Sohl Rasmussen