Spring til indhold

Tre sorte foredrag

Den amatørastronomiske forening, Brorfelde Astronomiske Vennekreds, går på opdagelse i det mørke univers med hele tre foredrag om alt fra mørk stof til sorte huller.
11.04.2018

Forening på Observatoriet

Brorfelde Astronomiske Vennekreds er en forening, som holder til her på Observatoriet. Sammen med Københavns Astronomiske Forening har de deres eget foreningshus. 

3 sorte foredrag

Den 14. marts, 11. april og den 9. maj afholder Brorfelde Astronomiske Vennekreds tre spændende foredrag om det mørke univers. Til hvert foredrag fortæller foreningen om den aktuelle stjernehimmel.

Selv skriver de om foredragene:

14. marts kl. 19.00 Mørkt stof
-
associate professor Steen H. Hansen

Vi har kendt til eksistensen af mørkt stof siden 1930erne, og over de sidste 10 år har vi forstået at det ikke bare kan være vores forståelse af tyngdekraften der er mangelfuld. Men hvad er det mørke stof så? Er det en partikel vi kan finde i et laboratorium? Hvad betyder det mørke stof for skabelsen af liv? Og hvad kan vi bruge mørkt stof til i fremtiden?

Den aktuelle stjernehimmel vil blive omtalt af Hans Slotsbo.

 

11. april kl. 19.00 Mørk energi
-
associate professor Steen H. Hansen

Vi ved. at universet udvider sig, og hvis universet opførte sig ordentligt, så skulle denne udvidelse blive langsommere med tiden (og måske ligefrem føre til en sammentrækning). Men sådan skulle det ikke være! For små 20 år siden opdagede astronomerne at universets udvidelse accelererer. Hvad er fysikken bag denne acceleration? Er det en egenskab ved det tomme rum, eller skal vi til at opfinde helt ny fysik?

Den aktuelle stjernehimmel vil blive omtalt af Hans Slotsbo.

 

9. maj kl. 20.00 Sorte huller
-
associate professor MarianneVestergaard

Foredraget vil give et indblik i hvad sorte huller er samt nogle af deres fantastiske egenskaber. Det vil også komme ind på hvordan man kan finde dem, når de ikke selv lyser samt hvorfor vi forskere har stor interesse i at afdække de sorte hullers 'hemmelige' liv. Foredraget vil også forklare, hvad gravitationsbølger er og forklare, hvordan forskerne på det seneste har detekteret netop disse signaler, som med sikkerhed fastslår at sorte huller eksisterer.

Den aktuelle stjernehimmel vil blive omtalt af Hans Slotsbo.

 

Billetter og praktisk information

 

Entré:  

Gæster: 100 kr.        
Medlemmer af Brorfelde Astronomiske Vennekreds: 50 kr.

Hvis du på forhånd vælger at betale for alle 3 foredrag, er prisen 200 kr. for gæster og 100 kr. for medlemmer.

Tilmelding kan ske til formand@brorfelde.eu

Betaling kan ske på konto 1551 3208290363 eller på mobilpay nr. 57598 med angivelse af ”Sort astronomi” eller kontant ved indgangen

Hop til foreningens egen hjemmeside

 Feedback

Sidst opdateret

15.03.2018

Ansvarlig redaktør

Sarah Sohl Rasmussen