Nyheder
Tættere på Solen end nogensinde før
Parker Solar Probe (PSP) er den hurtigste satellit nogensinde.
Dens hovedformål er at undersøge sammenhængen mellem energi- og varmetransport i Solens korona og solvinden, og den 17. januar når den altså tættere på Solen, end dens forgængere nogensinde har været.
Se enhjørningen
Enhjørninger er forbundet med magi, fantasi og drømme. Det er vi nok mange, der kunne bruge lidt af i øjeblikket. Kig op en skyfri aften i januar og se stjernebilledet af det mytologiske væsen, Monoceros.
Mini-måne-rover klar til udforskning
Mød PitRanger. En prototype på ca. 15kg og formentlig hovedperson i en kommende måne-mission, hvor formålet er at få højopløselige 3D billeder af månens dybder.
Månedens planeter - januar
Når Solen går ned, kan du få øje på Merkur og Mars. I januar kan du også sige godmorgen til Venus.
Stjerneshelters er klar til sommer
Fire nye og helt særlige shelters bliver bygget på Observatoriet op til sommerferien i 2021. Med glastag, runde vægge og bygget af bionedbrydeligt materiale, bliver de nye shelters en unik overnatningsmulighed i det fri for både private og skoleklasser.
Saturn og Jupiter sammen som én
Saturn er Jupiters følgesvend, og i december vil de to planeter syne meget tæt på hinanden på aftenhimlen. Især i dagene omkring den 21. december er der grund til at kigge op.
Spot Jægeren og Mælkevejen
Julemåneden er et godt tidspunkt til at se stjernebilledet Orion eller Jægeren, som stjernebilledet også kaldes. Og er det mørkt, hvor du er, kan Mælkevejen lyse flot op på himlen.
Hurra for Brahe
Thyge Ottesen Brahe, eller bedre kendt som Tycho Brahe, blev født den 14. december 1546 i det nordvestlige Skåne. Vi sender ham en tanke på hans fødselsdag. Tak, Tycho, for alle dine opdagelser.
Geniale vejrforhold til at spotte Geminiderne
Natten mellem den 13. og 14. december peaker meteorsværmen, Geminiderne, men du kan være heldig at se stjerneskud både i dagene før og efter. Læs her, hvordan du gør.
Jordens havbund under lup
Satellitter er et brandvarmt emne. De roder i rummet men bringer vigtig viden til os. Den 10. november bliver endnu en satellit sendt afsted. Denne gang for at hjælpe os med viden om klima og miljø.
Månen tager en svingom med Tvillingerne
Det kan være svært at finde stjernebillederne, hvis ikke man har en tydelig markør. Her kan Månen både være en sten i skoen og en hjælpende hånd.
Månedens planeter: November
Det kan være en magisk oplevelse at få udpeget en planet, hvis man ikke selv ved, hvor de er. Vores nye tiltag, Månedens planeter, er en guide til at spotte de smukke "naboer" i vores solsystem. I november måned kan I bl.a. opleve, at Mars, Månen og ISS står på linje.
Vinterstjernebillede og stjerneskud på vej
Stjernebilledet, Orion, varsler vinter, men heldigvis betyder ankomsten af det smukke stjernebillede også, at der er stjerneskud i sigte.
Rumsten til Jorden
Endelig skal der fiskes en rigtig prøve op fra asteroiden, Bennu. Det er fantastisk spændende.
Mars er klar og Venus & Månen danner par
Mars og Venus er smukke i oktober - men ikke på samme tid. Sådan finder du den røde natteravn og den lysende morgenfugl.
Karlsvognens skjulte skat
Karlsvognen er nok et af de mest kendte stjerneformationer herhjemme, men vidste du, at der er mere i vognen, end du lige kan se med det blotte øje?
Spot Jupiter og dens fire Måner
Den 11. september kan du se Jupiter og dens fire måner i en næsten helt perfekt opstilling. Læs her, hvordan du spotter dem.
Nyt satellittog på vej
I september opsender SpaceX de næste partier á 60 Starlink-satellitter, som vil øge antallet til cirka 800 satellitter.
Himlens håndtegn
Fuldmånen lyser op den 2. september, og det giver god mulighed for at øve himlens håndtegn.
Sort måne giver klar himmel
Nogle gange optræder fænomenet Sort Måne. Disse aftener er gode til at spotte nogle af de lidt mindre kendte stjernebilleder, Pilen og Delfinen.
Lorteideer søges
Kan du hjælpe Nasa med et mindre lokumsproblem? Der er også en juniorkonkurrence. Vi tror, at det bliver 'skide-spændende'!
Op mod 100 stjerneskud i timen
Hvert år kan vi opleve Perseiderne, når Jorden drøner ind i kometrester fra 109P/Swift-Tuttle, og fragmenterne brænder i atmosfæren. Læs mere om, hvornår og hvor du spotter dem her.
Ny Astronomisk Guide
Det er med stor glæde, at Københavns Universitet og Observatoriet i Brorfelde i samarbejde med Forlaget Epsilon netop har genudgivet den populære Astronomisk Guide, der sidst blev udgivet af Astronomisk Selskab i 2012.
En magisk bue
Der venter et himmelsk syn for de morgenfriske eller måske nærmere natteravnene den 16. juli...
Marsvinduet åbner
Juli måned er meget spændende i forhold til opsendelser, for i løbet af en kort periode, vil hele tre missioner vende 'næsen' mod Mars. Næste gang det sker, er i 2022. Læs med her...
Venus lyser op
Venus er for tiden forbeholdt natteravnene. Men er du frisk, er der til gengæld mulighed for at opleve den mest klare Venus for resten af året.
Se lysende natskyer
De smukke skyer som bedst ses i sommerens første måneder, er snart over os. Læs med og bliv klogere på lysende natskyer og find ud af, hvordan de kan lyse, selvom Solen er gået ned.
En tidlig trekant mellem Månen, Saturn og Jupiter
Du skal være en natteravn eller meget morgenfrisk, men så er belønningen også stor.
Månen er fuld af mjød
Fuldmånen er på vej, og denne gang med varsel om måneden for fedtede søde sager.
Sommer på vej - se Vega
Det er egentligt ikke et stjernebillede, men sommertrekanten er alligevel et yndet syn på himlen. I takt med, at den viser sig højere og højere på himlen, ved vi, at sommeren er nær. Den klare stjerne, Vega, viser vej.
Planetdans med Månen
Mars, Jupiter og Saturn får selskab af den smukke Måne. Stil vækkeuret og se det smukke sy
Stjerneskud til natteravnene
Hvis du en af dem, der tager arbejdstjansen om natten, bør du unde dig selv at nyde en pause under åben himmel mellem den 5. og 6. maj.
May the Fourth be with you
“No, I am your father!”, “Help me Obi-Wan Kenobi, you’re my only hope.” eller “May the force be with you…”. De fleste ved, hvor citaterne stammer fra. Den 4. maj er det international Star Wars dag verden over.
Sneak peak: Jordens fortællinger
I huset her, skal vi få øje på at se planeten, Jorden. Vi skal nørde sten, landskab, istid og istidsdyr. Vi skal rejse tilbage i tiden og gå på opdagelse efter spor, der gør os klogere på den planet, vi bor på.
Lyden af science - de bedste podcasts
Få ny rumforskning, vild natur og magisk teknologi direkte i ørene. Nørderne på Observatoriet har lavet en liste over deres yndlingspodcasts.
Stor asteroide på vej
Den suser afsted med 31.320 km/t. Den er stenhård og dobbelt så stor som Tunø eller halvt så stor som Orø. Asteroiden (52768) 1998 OR2 passerer tæt forbi Jorden den 29. april.
Lyren spiller stjerneskud hen over himlen
På sin vej rundt om Solen, kommer Jorden igennem forskellige kometer og asteroiders baner. Til vores held, for det betyder smukke stjerneskud på himlen.
Fuldmåne bestemmer påsken
Natur- og folketro har skabt mange traditioner, som vi har idag. Påsken er en af dem.
Den lyserøde måne er årets største
2020 har allerede budt på fire supermåner, men aprils fuldmåne bliver årets største.
Venus tøsehygger med De syv søstre
Fredag aften vil Venus dukke op og syne meget tæt på stjernehoben, Plejaderne, også kaldet De syv søstre.
Læs hvordan du ser det smukke syn her.
April starter med et løvebrøl
Fem planeter på én nat
Vær klar den 15. februar efter solnedgang og den 16. februar før solopgang. På én nat kan du nemlig spotte hele fem planeter!
Spitzer på pension
En af NASAs store rumteleskoper, Spitzer Space Telescope bliver sendt på pension efter næsten 17 år i rummet.
Tvillingerne kaster med stjerneskud
Meteorsværmen, Geminiderne, byder på allerflest stjerneskud. Over 100 stjerneskud i timen kan ses på et godt år og observeres i nordøstlig retning kort efter solnedgang tæt på stjernebilledet, Tvillingerne.
Månen går kold
Årets sidste fuldmåne, som vi kan se den 12/12 bliver også kaldt den kolde måne, da det er mørkt og ofte meget koldt i december. Når der er meget frost i de øvre luftlag, kan man være heldig at opleve en halo omkring Månen, som er en ring af lys.
Mange tak, sommer -og farvel
Efterårsjævndøgnet rammer og med det efterårets første dag i den astronomiske kalender.
Medusas hoved på himlen
Stjernehimlen over os er brolagt med myter. Heldigvis. For det gør det meget lettere at huske stjernebillederne. Vidste du fx at stjernebilledet, Perseus, holder Medusas afhyggede hovede i sin ene hånd?
Se Andromedagalaksen
Vi kender Mælkevejen. Det er her vi bor. Men går du ud en klar nat og kigger op, kan du se en anden galakse med det blotte øje. ”Kun” 2,5 mio. lysår væk!
En lille bid måneformørkelse
Den 16. juli, ca. kl. 23.30, kan vi se en delvis måneformørkelse fra Danmark. Samme dag for 50 år siden, rejste Apollo 11 afsted mod Månen - fire dage senere sætter det første menneske fod på Månen.
Jupiter bader i Solens stråler
Planeterne på himlen ligner kraftigt lysende stjerner. Læs, hvordan du spotter Jupiter...
SpaceX opsendelse - launch day
Den 12. juni oprender dagen for den længede ventede opsendelse af Canadas tre jordobservationssatellitter. Går det galt, vil det tage Canada fire år at komme igen...
Brorfelde Observatorium går online
Ét klik og stjernehimlen åbner sig. Nyt projekt på Brorfelde Observatorium gør stjernehimlen tilgængelig online. Torsdag den 18. juni kl. 9.00-17.00 kan alle der formidler blive klogere på online observatorier og få adgang til nyt undervisningsmateriale.
Blue moon
Desværre. Månen bliver ikke blå. Navnet dækker derimod over en ekstra fuldmåne i en bestemt periode. Få styr på de to forskellige definitioner her.
Tillykke, Apollo 10! Godt gjort!
Nuser og Charlie Brown kredsede om Månen tilbage i 1969. Det var heldigvis ikke bare de sjove tegneseriefigurer, men de imponerende dele af rumskibet, Apollo 10. Vi siger tillykke med 50 års jubilæet.
Spot en asteroide (for de øvede)
Denne øvelse kræver lidt mere end blot at kigge op, men hvis du har mod på det, kan du i perioden den 12.-20. maj stille skarpt på en asteoride.
Se ”Bikuben” med det blotte øje
Vil du se hvor ”unge” stjerner hænger ud på nattehimlen? Lige nu er der god mulighed for at observere den åbne stjernehob, Bikuben. Her finder du en samling af stjerner, der alle er under en milliard år gamle. Find kikkerten frem.
Halleys ønskehale
Find klapstolen og det lune tæppe frem. Fyld termokanden op og hav dine ønsker klar. Natten mellem den 6. og 7. maj er der stjerneskud i sigte. Læs hvordan du bedst får øje på de magiske støvpartikler til trods for lyse nætter.
Observatoriet åbner sovesale op for alle
Observatoriet ved Brorfelde kan endelig åbne dørene til deres gennemrenoverede sovesale for alle, der har lyst til at overnatte i den gamle forskerby. Det sker første gang til Fuldmåneaften den 30. juni kl. 21.00-01.00.
Observatoriet er indstillet til farverig pris
Observatoriet i Brorfelde er sammen med Roskilde Museum de to tilbageværende finalister til årets farvepris. Prisen er på 150.000 kr. og uddeles af Danske Malermestre og Kirsten og Freddy Johansens Fond.
Ny kloak og el-kabler på Brorfelde
Næste skridt i Observatoriets renovering er et tiltag, der styrker en sikker drift. Læs her, hvad der skal ske og hvornår.
Augustinus Fonden bevilliger 5, 8 mio. kr. til Brorfelde Observatorium
Med en gavmild donation på 5, 8 mio kr. fra Augustinus Fonden kan Brorfelde Observatorium nu begynde arbejdet med at restaurere og transformere et stykke dansk videnskabshistorie: Den karakteristiske Schmidt-kuppel, der rummer Danmarks største teleskop: Schmidt-teleskopet. Restaureringen er en central del af etableringsfase 2 i udviklingen af Danmarks største observatorium til et innovativt opdagelsescenter, som skal udbrede interessen for naturvidenskab til store og små.
Vil du bringe danskerne tættere på stjernerne?
Danmarks nye opdagelsescenter, Brorfelde Observatorium, er i en rivende udvikling og søger derfor en dedikeret studentermedhjælper til at hjælpe os med at udvikle, planlægge og eksekvere en ambitiøs kommunikationsstrategi.
Danmarks største stjerneteleskop snart klar igen
I denne weekend når moderniseringen af Schmidt-teleskopet en vigtig milepæl på vejen mod at blive klar igen: Med hjælp fra to tidligere medarbejdere på Brorfelde Observatorium genindsættes det store spejl i teleskopet, efter at det er blevet renset i Hamborg.
Nu sover Rosetta
Fredag den 30. september sagde vi "sov godt" til Rosetta på Brorfelde Observatorium. Læs mere om arrangementet og om den spændende mission.
Projektleder til Museum Vestsjælland
Brorfelde Observatorium samarbejder med Museum Vestsjælland om det 1-årige projekt "Tværsektorielt samarbejde og brugerinddragelse", der skal styrke borgernes bevidsthed om deres lokalsamfunds særlige historie og betydning gennem udvikling af brugerinddragende aktiviteter. Vil du være med? Så søg den spændende stilling som projektleder her!
Udadvendt og dynamisk astronomividenskabelig medarbejder søges til Brorfelde Observatorium
Vil du bringe danskerne tættere på stjernerne? På Brorfelde Observatorium er vi i fuld gang med at udvikle og etablere et levende formidlingscenter med afsæt i astronomiens forunderlige verden.
Vinterferien stod i stjernernes og kærlighedens tegn
Der var godt fyldt i bakkerne ved Brorfelde Observatorium, da cirka 900 gæster besøgte observatoriet i vinterferien og blev inviteret på stjernekig og romantik.
Geder søges til naturpleje ved Brorfelde Observatorium
Det er planen at rydde dele af opvæksten på Brorfelde Observatorium ved hjælp fra geder.
Stjerner og gæster funklede om kap til Julestjerner på Brorfelde
Søndag den 13. december var en sand stjernestund, da Brorfelde Observatorium havde ca. 600 gæster på besøg til Julestjerner på Brorfelde.
Udviklingskonsulent søges!
Har du lyst til at være en del af teamet på Brorfelde Observatorium?
Vi søger en kreativ og omstillingsparat udviklingskonsulent, til udvikling af nye naturvidenskablige turismeprodukter.
Sommerbilledskole 2015
Billedskolen Holbæk har 4 ugers sommerbilledskole for børn, og vi er så heldige, at det igen i år er blevet muligt at være på Brorfelde Observatorium
Hjælp til Astronomernes Hus
Vi søger lige nu støtte til at renovere Astronomernes Hus, til et rigtig godt tilholdssted for vores to astronomiske foreninger, Brorfeldes Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening. Vi har brug for din hjælp!
Der var liv i bakkerne til Jul på Brorfelde
Ca. 500 mennesker lagde vejen forbi Brorfelde Observatorium for at se på solpletter, eksperimentere med sne, is og kulde, gå på julemarked og meget mere...
Sommerbilledeskole 2014
Billedskolen Holbæk har 4 ugers sommerbilledskole for børn og vi er så heldige at det igen i år er blevet muligt at være i værkstedet på Brorfelde Observatorium
Landskabs- og plejeplan indsendt til Fredningsnævnet
Brorfelde Observatorium og Holbæk Kommune har de sidste måneder arbejdet med at udvikle en plan for, hvordan de 40 hektar fredede jord på Brorfelde Bakken skal plejes, formidles og inkluderes i det kommende formidlingscenter. Det har været en længere proces, der har inkluderet input fra lokale borgere, kommende brugere, samarbejdspartnere, eksperter og ledelsen af Brorfelde Observatorium. Nu er planen klar og er indsendt til
Sol og raketter på Brorfelde
Vi holder på hat og briller, når børn og barnlige sjæle bygger og affyrer vandraketter fra Brorfelde Observatorium d. 22. juni! Og for dem der hellere vil kigge ud end op, arrangerer Holbæk Billedskole maleværksted, hvor vores flotte natur stiller op som motiv
Forskningens døgn
Har universet en begyndelse? Kan man se tilbage i tiden? Er vi alene eller er der liv på andre kloder? Og hvad skal der egentligt ske med Brorfelde Observatorium. Disse spørgsmål er omdrejningspunktet for årets udgave af Forskningens Døgn på Brorfelde Observatorium, der løber af stablen lørdag den 26. april kl. 11.00 – 16.00
Tættere på stjernerne - men hvad med naturen?
Nu kan du få indflydelse på, hvordan naturen og landskabet skal se ud omkring Brorfelde Observatorium, når Holbæk Kommune inviterer dig til fællesmøde den 18. marts fra klokken 17.00 til 21.00.
Brorfelde får ny lederstjerne
Den 3. marts starter den nye leder af Brorfelde, Julie K. L. Bouchet. Julie skal opbygge og drive det kommende formidlings- og oplevelsescenter Brorfelde Observatorium.
Skal du være Brorfeldes nye ledestjerne?
Holbæk Kommune søger visionær, engageret og ambitiøs leder til at opbygge og drive det kommende formidlings- og oplevelsescenter Brorfelde Observatorium
På livsvigtig mission i rummet
Sæt allerede nu kryds i kalenderen den 15. december, for mens alle andre forbereder sig på julen, har vi brug for dig på Brorfelde til en meget vigtig mission!
Brorfelde-app på vej
Når det nye oplevelsescenter i Brorfelde åbner, bliver det med en helt ny innovativ app.
10 millioner til nyt oplevelsescenter
Nordea-fonden støtter et nyt oplevelsescenter for astronomi, natur og geologi i Brorfelde Observatorium med 10 millioner kroner. Projektets forventede realisering står nu meget skarpere.
Ny landskabs- og naturplan på vej
I kølvandet på fredningen af Brorfelde, skal der udarbejdes en landskabs- og naturplejeplan for området
En fremtid for observatoriet i Brorfelde
Holbæk Kommune har en vision for observatoriet i Brorfelde som nu er kommet et skridt nærmere på at blive virkelighed. A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal giver 10 millioner kroner til et formidlings- og oplevelsescenter i observatoriets bygninger og bakkerne omkring det. Holbæk Kommune arbejder nu på at rejse flere midler, så planerne kan blive til virkelighed.
Sidst opdateret
13.10.2016
Ansvarlig redaktør