Spring til indhold

10 millioner til nyt oplevelsescenter

Nordea-fonden støtter et nyt oplevelsescenter for astronomi, natur og geologi i Brorfelde Observatorium med 10 millioner kroner. Projektets forventede realisering står nu meget skarpere.
05.07.2013

Holbæk Kommunes planer om at overtage observatoriet i det spektakulære bakkelandskab og udvikle det til oplevelsescenter er nu et stort skridt nærmere målet.

– Brorfelde Observatorium er et helt enestående sted, og med Nordea-fondens gavmilde uddeling er vi nu meget tæt på at kunne skabe en hidtil uset attraktion, siger Søren Kjærsgaard, der er borgmester i Holbæk Kommune.

Astronomi, natur og geologi

Med roen og mørket på Brorfelde som baggrund kan der skabes mulighed for at bygge, eksperimentere og udføre målinger indenfor astronomiens, naturens og geologiens verden. Når mørket falder på, er det meningen, at børn og voksne kan udforske stjernehimlen i observatoriet. For skoler kan området bruges til lejrskoler med fokus på astronomi og naturvidenskab.

– Et oplevelsescenter i Brorfeldes enestående natur vil få stor betydning for formidlingen af og forståelsen for natur og naturvidenskab – ikke mindst blandt unge. Her er det bakkede landskab et tydeligt vidnesbyrd om, hvordan Danmark blev til, og kikkerterne og astronomien kan fascinere og sende tankerne på flugt. Holbæk Kommune gør en stor indsats for at udvikle fremtidsplanerne for Brorfelde, og de ser meget lovende ud, siger Ulla Björnsson, sekretariatschef i Nordea-fonden.

Unikt projekt

Det nye oplevelsescenter vil få en unik status i Danmark.

– Man vil bogstaveligt talt kunne overnatte midt i stjernevrimlen, og det vil være særligt attraktivt uden for højsæsonen. Samtidig danner området, historien og bygningerne perfekte muligheder for at formidle og skabe oplevelser. Det differentierer Brorfelde fra alle eksisterende udbud af oplevelser og attraktioner i Danmark, siger Søren Kjærsgaard.

Finansiering tæt på

Holbæk Kommune har det seneste år gjort en stor indsats for at sikre finansieringen af det kommende oplevelsescenter. Med A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaals bidrag på 10 millioner kroner, nu yderligere 10 millioner kroner fra Nordea-fonden, og 1,4 millioner kroner i landdistriktsstøtte (LAG) er pænt over halvdelen af den nødvendige finansiering nu tilvejebragt.

Dermed er planerne for Brorfelde godt på vej mod realisering. I foråret støttede Nordea-fonden desuden udviklingen af et forretningskoncept for Brorfelde med 350.000 kroner.Feedback

Sidst opdateret

06.10.2015

Ansvarlig redaktør

Karen Breiner

Kvanløse

Kvanløse er en lille landsbyNordvestsjælland med 265 indbyggere (2017), beliggende i Kvanløse Sogn 9 kilometer syd for Holbæk. Kvanløse hører til Holbæk Kommune og ligger i Region Sjælland.