Spring til indhold

Augustinus Fonden bevilliger 5, 8 mio. kr. til Brorfelde Observatorium

Med en gavmild donation på 5, 8 mio kr. fra Augustinus Fonden kan Brorfelde Observatorium nu begynde arbejdet med at restaurere og transformere et stykke dansk videnskabshistorie: Den karakteristiske Schmidt-kuppel, der rummer Danmarks største teleskop: Schmidt-teleskopet.
21.09.2017

Restaureringen er en central del af etableringsfase 2 i udviklingen af Danmarks største observatorium til et innovativt opdagelsescenter, som skal udbrede interessen for naturvidenskab til store og små.

”Som kommune er det vigtigt for os at kunne udbyde meningsfulde, mangfoldige læringsmiljøer. Brorfelde Observatorium er et helt unikt ét af slagsen, og det glæder os, at Augustinus Fonden vil bidrage til, at vi kan komme et stort skridt videre i at etablere et helt enestående naturvidenskabeligt opdagelsescenter i en smuk, kulturhistorisk ramme”, siger Borgmester i Holbæk Kommune, Søren Kjærsgaard.

Brorfelde Observatorium slog i juni 2016 dørene op for første fase i udviklingen af et nyt opdagelsescenter i det 40 hektar store totaltfredede område. Siden har observatoriet modtaget over 35.000 gæster, som har fordelt sig over en bred vifte af formidlingstilbud, så som events, lejrskoler og skoleforløb, som alle centrere sig om formidling af astronomi, geologi, teknik og natur. Sideløbende har observatoriets ledelse i tæt samarbejde med afdelingen for Kultur, Fritid og Borgerservice i Holbæk Kommune udviklet strategier for udviklingen af de resterende bygninger, som tilsammen udgør Danmarks største observatorium.

”Vi er meget taknemmelige for, at Augustinus Fonden har besluttet at støtte os i vores ambition om at udbrede interessen for naturvidenskab til voksne og børn i alle aldre og samtidig bevare et stykke enestående dansk videnskabshistorie samt et arkitektonisk anlæg, der er helt unikt – ikke kun for Danmark, men for hele Europa. Det er en milepæl i realiseringen af drømmen om et færdigudviklet Brorfelde Observatorium”, siger Julie K. L. Bouchet, der er leder af Brorfelde Observatorium og håbefuld indsendte en ansøgning til fonden i juli.

Denne besluttede Fonden således at imødekomme ansøgningen med det gavmilde beløb af 5, 8 mio. kr. som er øremærket til Schmidt-kuplen.

”Brorfelde Observatorium indskriver sig i en stolt tradition af dansk astronomihistorie. Observatoriet kan med sin beliggenhed langt fra byernes lys og puls noget helt særligt. Her bliver himmelrum, natur, geologi og kosmos sat i spil i rammer, hvor man ikke er bange for at tage nattetimerne og dermed nattemørket i brug. Det kan bidrage til at styrke interessen for at naturvidenskab og astronomi, og det er vi i Augustinus Fonden rigtig glade for at støtte” siger Frank Rechendorff Møller, direktør i Augustinus Fonden.

Donationen vil blive brugt til at restaurere og fremtidssikre kikkertkuplen, hvor eksempel det mekaniske system, der gør, at kuplen kan rotere, skal efterses. Derudover vil der blive etableret formidlingsaktiviteter, der skal give gæsterne større indblik i eksempelvis arbejdet med observationer og astrofotos. 

Brorfelde Observatorium blev opført i perioden 1953-1964 af Københavns Universitet, der brugte området til astronomisk forskning og udvikling af banebrydende måleinstrumenter frem til 1996. I dag er bygningerne, som er tegnet af den anerkendte arkitekt Kaj Gottlob, og landskabet i Brorfelde fredet, ligesom det enestående mørke også er mørkefredet. En totalfredning, der ikke er set andre steder i Danmark I 2013 købte Holbæk Kommune observatoriet for at udvikle et naturvidenskabeligt opdagelsescenter.

Det er Rønnow Arkitekter, der forestår restaureringen af Schmidt-kuplen efter at have istandsat Brorfeldes hovedbygning og to af boligerne i 2015-2016.

Projektet planlægges igangsat primo 2018 og forventes at stå færdigt i 2019.

Læs mere om restaureringen hos Rønnow Arkitekter herFeedback

Sidst opdateret

30.07.2018

Ansvarlig redaktør

Anders Kildebæk