Spring til indhold

Blue moon

Desværre. Månen bliver ikke blå. Navnet dækker derimod over en ekstra fuldmåne i en bestemt periode. Få styr på de to forskellige definitioner her.
18.05.2019

En fuldmåne falder på et helt præcist tidspunkt, selvom vi henover nogle dage kan have svært ved at se forskel.

Når vi kigger op på en rigtig fuldmåne, står Månen præcis modsat Solen i forhold til Jorden.

Denne måneds fuldmåne kaldes Blue Moon. Historisk set var det navnet på den tredje fuldmåne i en sæson med fire. En sæson er i den forklaring perioden mellem jævndøgn og solhverv, og lige nu altså perioden fra den 20. marts til 21. juni. Normalt har en sæson kun tre fuldmåner, men denne har altså fire. I år var det jævndøgn den 20. marts og allerede fuldmåne den 21. marts. Det giver plads til en ”ekstra” fuldmåne.

Den 'originale' definition bygger på de naturlige fænomener, jævndøgn og solhverv. Senere er der kommet en anden definition til, som skeler mere til vores menneskeskabte kalendersystem. Her dækker navnet Blue Moon over den anden fuldmåne i den samme kalendermåned. Dvs når vi har to fuldmåner i samme måned. 

Det er altså kun Blue Moon i maj i den originale definition.

Uanset definition, så nyd den smukke Måne - og Fuldmåne den 18. maj

 

Er du vild med Månen? Vær med til at fejre 50 året for månelandingen til arrangementet, Man on the Moon, lørdag den 20. juli kl. 21-01. 

Læs mere og køb billetter med early bird rabat lige herFeedback

Sidst opdateret

16.05.2019

Ansvarlig redaktør

Sarah Sohl Rasmussen