Spring til indhold

Brorfelde Observatorium finder dinosaur-knogler i kendt kuppel

Personalet på Brorfelde Observatorium fik sig noget af en overraskelse, da det gamle istidslandskab afslørede en flig af fortiden.
01.04.2015

Brorfelde Observatorium er i øjeblikket ved at gøre en af deres kendte kupler klar til sommerens udstilling. Under klargøringen stødte de to naturvejledere Thomas Juel Johansen og Laila Gdowski på en knogle:

Jeg var godt klar over, at vi havde med et stort dyr at gøre. Det er ikke hver dag man møder en knogle af den kaliber!

fortæller Laila Gdowski overrasket.

De to naturvejledere kontaktede straks palæontolog Arthur Gravesen, som står for de videre analyser og sikring af materialet.

Fundet er unikt. At dømme efter de sten, som knoglerne lå begravet i, levede den store dinosaur i området for ca. 90 millioner år siden. Deres tilstand er bemærkelsesværdig god.

Dinoknogler

Mia Bjørg Olsen, som er formidlingsansvarlig på Brorfelde Observatorium og uddannet geolog, fortæller, at knoglerne egentlig er forsteninger. Hun fortæller:

En forstening kan opstå, når et skelet havner i bestemte geologiske lag. Her vil alt den oprindelige kalk efterhånden blive mineralsubstitueret. Det vil sige, at mineraler fra det omkringliggende materiale uendeligt langsomt, molekyle for molekyle, går ind og erstatter knoglekalken


Det interesserede personale følger spændt med i de videre analyser, som forhåbentlig kan fortælle mere om dinosaur-livet på Brorfelde.

 

En del af udstillingen


Leder på Brorfelde Observatorium Julie K.L. Bouchet håber, at en del af knogle-fundet kan få lov til at blive fremvist til sommerens udstilling "Tættere på stjernerne."

I en af stedets kupler, kaldet Meridian-kredsen, hvor knoglerne er fundet, skal de besøgende udforske livet som astronom på Brorfelde og også kælderen under den store Schmidt-kikkert vil byde på spændende overraskelser.

Jeg håber da, at vores fund kan få lov at blive på Brorfelde til glæde for alle vores gæster. Formidlingen af natur og geologi er også en stor del af Brorfelde Observatorium


Udstillingen kan opleves med eller uden dinosaur-knogler fra den 27. juni til d. 10. augustFeedback

Sidst opdateret

06.10.2015

Ansvarlig redaktør

Karen Breiner