Spring til indhold

En fremtid for observatoriet i Brorfelde

Holbæk Kommune har en vision for observatoriet i Brorfelde som nu er kommet et skridt nærmere på at blive virkelighed. A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal giver 10 millioner kroner til et formidlings- og oplevelsescenter i observatoriets bygninger og bakkerne omkring det. Holbæk Kommune arbejder nu på at rejse flere midler, så planerne kan blive til virkelighed.
14.12.2012

Brorfeldes observatorium, der blandt andet rummer kuplen med den store Schmidt-stjernekikkert bliver snart kommunal, hvis alt går, som Holbæk Kommune ønsker det. Kommunen arbejder nemlig på at skabe et formidlings- og oplevelsescenter i Brorfelde.

Planen er at skabe et sted, hvor gæster fra ind- og udland kan kigge stjerner og lære om verdensrummet, såvel som om naturen i det smukke naturområde i Brorfelde.

Både bygningerne og naturen er fredet i Brorfelde. Bygningerne er tegnet af Kaj Gottlob og haverne af landskabsarkitekten Georg Georgsen i 1960erne og fungerede som Københavns Universitets observatorium. I mange år under den kendte astronom Kjeld Gyldenkernes ledelse.

Det enestående naturområde er fredet. Ja, selv nattemørket skal beskyttes her, som er det bedste sted på Sjælland at studere nattehimlen. Udviklingsplanerne tager da også hensyn til stedets enestående arkitektur-, kultur- og landskabsværdier. Det er tanken at skabe formidlingscenter der vil give både lærerige og store oplevelser for børnefamilier, studerende, kursister, børn og unge, fritidsastronomer... Kort sagt: Alle, der har lyst til at lære om og opleve stjerner, natur og geologi, vil kunne bruge centret.

10 millioner fra A.P. Møllers Fond

Holbæk Kommune har gennem længere tid udviklet ideen sammen med Foreningen Brorfelde Centret og Brorfeldes Venner. Samarbejdet om at skabe Brorfelde Centret er fagligt velforankret og dialogen med fonde og udviklingspuljer har nu bragt visionerne et skridt nærmere. A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal har netop bevilget 10 millioner kroner til projektet, og det var en stjerneglad Holbæk-borgmester, som modtog beskeden om pengene:

"Vi er meget taknemmelige for A.P. Møller Fondens donation til projektet", siger Søren Kjærsgaard. "Det er et fantastisk afsæt for vores planer! ".

Et fyrtårn for formidling og oplevelser

Leder af Holbæk Museum Eskil Vagn Olsen ser et stort potentiale i projektet: "Stedet rummer et spændende stykke dansk videnskabshistorie, en enestående bygningskultur og en fascinerende natur, som almenheden bør have adgang til. En realisering af projektet vil give os en hidtil uset mulighed for at formidle viden om astronomi, natur og geologi på et højt niveau."

Direktøren for Østdansk Turisme, Karin Melbye Holm, er begejstret for Holbæk Kommunes planer: "Det er netop den slags oplevelser, folk efterspørger i dag: Noget, som man ikke kan finde andre steder. Til forskel fra andre formidlingscentre er sæsonen i Brorfelde udstrakt til også at omfatte vinteren og mørket. En analyse, vi har lavet, viser blandt andet, at især for mennesker, der bor i storbyen, er stjernehimlen en unik oplevelse. Det er lidt forslidt at snakke om fyrtårne – men Brorfelde har altså potentialet til at blive et fyrtårn indenfor formidling af høj kvalitet og kulturturisme."

Ildsjæle fik idéen

Ideen til formidlingscentret er opstået hos de ildsjæle, der har deres jævnlige gang i Brorfelde bakker. Den er udsprunget hos Brorfeldes Venner - en kreds af lokale folk, samt astronomer og amatør-astronomer, der bruger observatoriet. I 2009 blev Foreningen Brorfelde Centret stiftet og lavede det idéoplæg, som danner afsæt for arbejdet med at realisere projektet i dag.

"Ildsjælene udgør et strækt netværk af ambassadører for projektet, som også arbejder for at skaffe penge til realiseringen" siger Søren Kjærsgaard. "Der skal flere penge til, for at vi kan købe Brorfelde af statens ejendomsselskab Freja og realisere projektet fuldt ud, som det er planlagt. Med de 10 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden er vi godt på vej. Og vi arbejder på højtryk for at rejse de midler, der er brug for.

Det skal nok lykkes, og jeg glæder mig til at byde de mange, der har lært Brorfelde at kende, bl.a. gennem årets julekalenderen, velkommen i et helt unikt oplevelsescenter".

Kontaktperson: Kulturchef Brian Worm Ahlqvist/ 72366293Feedback

Sidst opdateret

06.10.2015

Ansvarlig redaktør

Karen Breiner