Spring til indhold

Forskningens døgn

Har universet en begyndelse? Kan man se tilbage i tiden? Er vi alene eller er der liv på andre kloder? Og hvad skal der egentligt ske med Brorfelde Observatorium. Disse spørgsmål er omdrejningspunktet for årets udgave af Forskningens Døgn på Brorfelde Observatorium, der løber af stablen lørdag den 26. april kl. 11.00 – 16.00
11.04.2014

Der er fri entré, når Brorfelde Observatorium slår dørene op for årets udgave af Forskningens Døgn, der i år falder den 26. april.

Udover to spændende videnskabelige foredrag også vil Brorfelde Observatoriums nye leder, Julie Bouchet, præsentere de foreløbige projektplaner for udviklingen af Brorfelde Observatorium til et levende formidlingscenter. Brorfelde Observatorium blev i efteråret købt af Holbæk Kommune og den 1. marts tiltrådte Julie Bouchet som leder. Hun vil benytte Forskningens Døgn til at invitere de lokale borgere til en rundvisning og en snak om, hvilke planer, der er på tegnebrættet. Planerne er stadig foreløbige, men kan give et indblik i, hvilken retning, der er tiltænkt.

Resten af programmet byder på videnskabelige input fra astronomiens verden. Peter Jakobsen, der er adjungeret professor ved Niels Bohr Instituttet, vil fortælle om sin forskning under overskriften Det Moderne Astronomiske Verdensbillede. Det handler om, hvordan de sidste årtiers astronomisk forskning har givet os svar på mange fundamentale spørgsmål – eksempelvis, hvor gamle stjernerne er og om, hvornår universet begyndte. Herefter vil seniorrådgiver ved DTU Space, Ib Lundgaard Rasmussen, under overskriften Liv i universet fortælle om forskningen i astrobiologi, som forsøger at finde svaret på, hvorvidt vi er alene i universet og om, hvorvidt livet på jorden kræver specielle forhold for at trives.

Som afslutning på dagen åbner vi op i bygningerne og byder på en guidet tur i området.

Der vil være mulighed for at købe kaffe, vand og kage.

Arrangementet afholdes i samarbejde med Brorfeldes Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening (KAF), der denne dag også fremviser Jens Olsens berømte 12" linse kikkert fra 1922.

Program

Kl. 11.00: Velkomst og præsentation af projektplaner v/Julie Bouchet
Kl. 11.30: Peter Jakobsen Det Moderne Astronomiske Verdensbillede
Kl. 13.30: Ib Lundgaard Rasmussen, Liv i Universet
Kl. 15.00: Rundvisning på Brorfelde ObservatoriumFeedback

Sidst opdateret

06.10.2015

Ansvarlig redaktør

Karen Breiner