Spring til indhold

Geniale vejrforhold til Geminiderne

Natten mellem den 13. og 14. december peaker meteorsværmen, Geminiderne, men du kan være heldig at se stjerneskud både i dagene før og efter. Læs her, hvordan du gør.
13.12.2020

Et af årets himmel-højdepunkter

Geminiderne er et af årets højdepunkter indenfor meteorregn med op til 50 stjerneskud i timen.

Det bedste observationstidspunkt er fra midnat og et par timer frem natten mellem den 13. og 14. december, men det er stadigvæk muligt at se stjerneskud i dagene før og efter. Meteorfragmenterne stammer fra asteroiden 3200 Phaethon, og vi vil se stjerneskuddene udspringe fra stjernebilledet Tvillingerne.

I år kan det virkeligt betale sig at afsætte tid til Geminiderne, da peakdatoen falder sammen med nymåne, hvor natten bliver ekstra mørk i månelysets fravær.

Se i den rigtige retning

Meteorfragmenterne stammer fra asteroiden, 3200 Phaethon, og vi vil se stjerneskud udspringe fra stjernebilledet, Tvillingerne.

Find Tvillingerne ved først at finde Orions bælte i det mere kendte stjernebillede, Orion. Lidt over Orions bælte, er Orions skulder og den rødlige stjerne, Betelgeuse. 

Træk en linje fra den yderste højre stjerne i bæltet og op til skulderen. Lad linjen fortsætte skrå opad, indtil du møder de næste to lysende klare stjerner. Det er Polloux og Castor, og du befinder dig nu i stjernebilledet, Tvillingerne. 

Flyt blikket lidt op til højre, og du har nu en rigtig god retning. 

Det skal være mørkt 

Det giver næsten sig selv, men alligevel ikke. Mange steder døjer med lysforurening, og det skal været ret mørkt for at kunne se de smukke stjerneskud. En tommelfingerregel er, at du skal kunne se stjernebilledet, Lillebjørn, for at have gode chancher. Lille Bjørn er et af de lidt sværere stjernebilleder at spotte, hvis dufx bor i storbyen. Heldigvis hjælper Månen os i år godt på vej ved ikke at lyse op på himlen. Det er Nymåne. 

Vær tålmodig

Når I går udenfor for at spotte den smukke stjerneregn, skal I huske, at jeres øjne skal først skal vænne sig til mørjket. Det tager ca. 10 minutter. Og du kan starte forfra, hvis du tænder mobilen og ser ned i dens lys. Tag godt med tøj på, medbring varme drikke og slå jer ned på et liggeunderlag eller i en klapstol. Nyd mørket og stilheden og udpeg så retningen og vent. 

Find Tvillingerne

Find Lille BjørnFeedback

Sidst opdateret

08.12.2020

Ansvarlig redaktør

Sarah Sohl Rasmussen