Spring til indhold

Halleys ønskehale

Find klapstolen og det lune tæppe frem. Fyld termokanden op og hav dine ønsker klar. Natten mellem den 6. og 7. maj er der stjerneskud i sigte. Læs hvordan du bedst får øje på de magiske støvpartikler til trods for lyse nætter.
06.05.2019

Natten mellem den 6. og 7. maj peaker meteorregnen, ETA-Aquariderne, med op til 30 stjerneskud I timen.

Den er dog svær at se fra den nordlige halvkugle, og kræver at du står tidligt op, for der er også lige dét med de lyse nætter, som begynder i maj. De lyse nætter er en periode, hvor Solen ikke gemmer sig særlig dybt bag horisonten (astronomisk set, når den ikke kommer mere end 18 grader under horisonten) og derfor stadigvæk sender lys mod os. Man kan tale om, at det er tusmørke hele natten.  

Derudover udspringer meteorregnen fra stjernebilledet Vandmanden, og det gør den en anelse svær at se for os i Danmark. Vandmanden befinder sig nemlig tæt på vores horisont.

Det kræver altså en indsats at spotte de smukke rester fra kometen, Halley, men når det lykkedes, er det altid en fortryllende oplevelse. Jorden passerer Halleys bane om Solen to gange om året. I starten af maj og i slutningen af oktober. God ønskejagt.

Kig mod syd, hvor du finder planeterne Jupiter og Saturn.

Glæd dig til sommerarrangementet "Når du ser et stjerneskud" den 10. august kl. 21-01. 

Følg med herFeedback

Sidst opdateret

30.04.2019

Ansvarlig redaktør

Sarah Sohl Rasmussen