Spring til indhold

ISS på morgenhimlen

I de første to uger af marts har du en del chancer for at se den Internationale rumstation (ISS) med det blotte øje - men du skal være lidt af en morgenfugl.
01.03.2021

Det er muligt at se ISS, da rumstationens solpaneler reflekterer Solen lys – ligesom Månen.

Hvis vi ser bort fra Solen, vil ISS blive op til seks gange lyskraftigere end himlens klareste stjerne Sirius.

I tabellen kan du se, hvor og hvornår ISS er synlig, og hvor mange grader den er placeret over horisonten, når den står højst på himlen (estimer gradtallet vha. din hånd i strakt arm. En knyttet næve er fx ti grader).

Da rumstationen kredser omkring Jorden med 27.500 kilometer i timen i en højde på 400 kilometer er observationsintervallerne meget korte!

Tabellen viser først dag, dato og klokkeslet. Som I kan se, skal I tidligt op for at se med. Dernæst vises varigheden i vores synsfelt. 

Herefter følger graderne - altså hvor højt ISS placerer sig over horisonten. Fx dukker ISS op lørdag den 6. marts kl. 5.44, ca. 15 grader over horisonten, hvis I retter blikket mod vest-syd-vest. Den forsvinder i sydøst 20 grader over horisonten fem minutter senere. 

Tidspunkter

Du kan fremadrettet få notifikationer, når ISS er synlig fra din lokalitet her: https://spotthestation.nasa.gov/sightings/index.cfm

Og her kan I se en interaktiv visning af satellitter over jeres position. Den er rigtig god til også at spotte Starlink satellitterne. 

https://james.darpinian.com/satellites/?special=starlink

Vores nyhedsbrev udkommer én gang om måneden - skriv jer op her, hvis I ikke vil gå glip af spændende himmelfænomener og sjove events. 

Skriv op

Foto: NASAFeedback

Sidst opdateret

04.03.2021

Ansvarlig redaktør

Sarah Sohl Rasmussen