Spring til indhold

Se lysende natskyer

De smukke skyer, som bedst ses i sommerens første måneder, er snart over os. Læs med og bliv klogere på lysende natskyer og find ud af, hvordan de kan lyse, selvom Solen er gået ned.
19.06.2020

Med sine lyse nætter er slutningen af juni fremragende til at observere lysende natskyer. Fænomenet opleves en til to timer efter solnedgang og forekommer, når Solens stråler reflekteres af højtliggende skyer, som befinder sig i op til 90 kilometers højde.

De lysende natskyer består primært af frossent vand og er med sin høje placering ”grænsevogter” til rummet. Skyerne er ikke selvlysende, selvom det kan se sådan ud. På dette tidspunkt af året er Solen forsvundet ned under vores horisont, men fordi skyerne er placeret så højt, skinner Solen på dem, og lyset kastes tilbage til os.

Det bedste tidspunkt

Det bedste tidspunkt at se de lysende natskyer på i Danmark er i slutningen af juni og i starten af juli. Når Solen er mellem 5 og 13 grader under horisonten – eller en-to timer efter solnedgang, kan de ses uden brug af udstyr.

I takt med at Solen kommer længere ned end de 13 grader under Horisonten, vil de lysende natskyer, blive dækket af Jordens skygge og derfor ikke reflektere Solens lys mere.

For at se skyerne, skal de ”almindelige” skyer selvfølgelig ikke være i vejen.

Det samme motiv

Billeder af lysende natskyer kan ligne hinanden. Det skyldes at skyerne er så langt væk og dermed spænder over et så stort område, at det bliver samme motiv, som kommer med på billedet. Vil du dele oplevelsen med en anden, kan du altså være ret sikker på, at I ser nogenlunde det samme, selvom I geografisk kan befinde jer i hver sin by.

Links

Vil du holde øje med de bedste betingelser for at se de lysende natskyer, kan du tjekke her:
http://spaceweather.com
(Søg på Noctilucent clouds)

Måske er vi heldige at se dem på Observatoriet til nogle af vores lørdagsaftener under stjernerne

Læs mere om Open by night

 Feedback

Sidst opdateret

03.06.2020

Ansvarlig redaktør

Sarah Sohl Rasmussen

Det sker