Spring til indhold

Månedens planeter - januar

Når Solen går ned, kan du få øje på Merkur, Jupiter og Mars. I januar kan du også sige godmorgen til Venus.
06.01.2021

I januar kan du følge fire planeter med det blotte øje. Det kræver lidt timing, men er det klart vejr, er der gode muligheder for at gå på planetjagt i årets første måned.

Merkur: Fra Uge 2 kan Merkur findes lavt på himlen i sydvest, hvor den er tydeligst en halv til en hel time efter solnedgang. Herefter forsvinder den under horisonten.

Venus: I januars morgentimer vil Venus stå under fem grader over horisonten i sydøst. Planeten kan derfor nemmest ses mellem kl. 7.30 og 8.30 i årets to første uger.

Mars: Ved solnedgang vil Mars blive synlig i syd-sydøst. I starten af måneden er den placeret 30 grader over horisonten, og cirka 50 grader når vi nærmer os februar. Du kan sammenligne med længden af stjernebilledet Karlsvognen, som cirka svarer til 25 grader. Mars kan ses hele aftenen og et par timer efter midnat, indtil den krydser horisonten i vest-nordvest.

Jupiter: Hvis du vil se Jupiter, skal du slå til indenfor de to første uger i januar. Her er et smalt observationsvindue fra solnedgang til kl. 17.30, hvor planeten er placeret lavt over horisonten i sydvest. Du skal med andre ord være klar lige efter solnedgang og have frit udsyn over horisonten.

Får du endnu ikke vores nyhedsbrev? Skriv dig op herFeedback

Sidst opdateret

07.01.2021

Ansvarlig redaktør

Sarah Sohl Rasmussen