Spring til indhold

Mini-måne-rover klar til udforskning

Mød PitRanger. En prototype på ca. 15kg og formentlig hovedperson i en kommende måne-mission, hvor formålet er at få højopløselige 3D billeder af månens dybder.
07.01.2021

PitRanger ser ud til at blive det primære instrument i en kortsigtet måne-mission, der finansieres af Nasa.

Missionen skal resultere i en række 3D billeder i høj opløsning, som roveren skal tage ved at køre ned af de stejle vægge i nogle af Månens dybe slugter. Områderne i undergrunden er skabt for milliarder år siden i det, man mener, har været en geologisk aktiv måne.

Der er endnu ikke offentliggjort en launch-dato, men forskeren, William Whittaker og hand hold fra Carnegie Mellon University, har allerede gennemgået og bestået flere tests med PitRanger her på Jorden. Hvis alt går vel, kan det derfor tyde på en opsendelse i enten 2021 eller 2022.

Missionen bliver meget kort, for den lille rover skal være drevet af solenergi, og da én måne-dag svarer til ca. 14 dage på Jorden, vil den have 12 dage til at gennemføre sin mission. William Whittaker peger selv på begrænsningen, og udtaler: ”It only has 12 days, nor 12 years, to complete its mission”.

Månenætterne er lige så lange og kan derfor betyder robottens endeligt.  

Læs hele artiklen som er frit oversat fra Eartsky.org her

Månekratere og slugter Feedback

Sidst opdateret

07.01.2021

Ansvarlig redaktør

Sarah Sohl Rasmussen