Spring til indhold

Månedens planeter: November

Det kan være en magisk oplevelse at få udpeget en planet, hvis man ikke selv ved, hvor de er. Vores nye tiltag, Månedens planeter, er en guide til at spotte de smukke "naboer" i vores solsystem. I november måned kan I bl.a. opleve, at Mars, Månen og ISS står på linje.
01.11.2020

Merkur: I november fås det bedste syn af Merkur en halv time til én time før solopgang i øst-sydøstlig retning. Find planeten nær horisonten til venstre for Venus, som har været på himlen et stykke tid. I dagene 12.-14. november får Merkur og Venus selskab af Månen.

Venus: Syner som en meget klar morgenstjerne i øst-sydøst. I starten af måneden står planeten allerede op kort før kl. 4 og i slutningen af måneden, er opgangen rykket halvanden time til kl. 5:30.

Mars: De morgenfriske kan i starten af november se Mars forsvinde ned under horisonten i vest før kl. 5. Når mørket senere falder på, vil Mars igen dukke op på himlen, men nu i øst-sydøst. Den 25. november vil Månen være placeret under Mars, som den vil passere i løbet af de mørke timer. Hold specielt øje klokken 17:23 hvor ISS vil blive synlig og forlænge linjen (Mars-Månen-ISS).

Jupiter: Jupiter vil være synlig kort før solnedgang og i nogle få timer på aftenhimlen mod syd-sydvest indtil klokken 19. Den 19. november kommer Månen forbi og kan ses halvanden grad længere mod horisonten – svarende til bredden af en tommelfinger.

Saturn: Saturn er Jupiters følgesvend i syd-sydvestlig retning. Planeten vil være placeret få grader oppe og til venstre for Jupiter, og denne vinkelafstand vil i løbet af måneden blive halveret. 

Om at observere planeter

De fem planeter, Merkur, Venus, Mars, Jupiter og Saturn, kan alle sammen ses uden brug af teleskoper. Gå ud i mørke og lad dine øjne vænne sig til at se uden lys. Tænder du din mobiltelefon, skal dine øjne igen tilvænne sig, så prøv at lade være. 

De fem planeter kaldtes før i tiden 'vandrestjerner'. Hvis du observerer en planet over flere dage, vil du se hvorfor. 

En planet på himlen ligner til forveksling en stjerne, men ser du godt efter, vil du opdage, at planeter ikke 'blinker' på samme måde, som stjerner gør. Du skal altså lede efter en 'stjerne', der har et mere stabilt 'lys'.

På Observatoriet er mørket fredet, og vores beliggenhed er høj (set med danske øjne). Det giver gode muligheder for at observere, men på trods af lysforureing, kan du spotte de fem planeter fra de fleste steder i Danmark. 

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her, hvis du ikke allerede får detFeedback

Sidst opdateret

04.11.2020

Ansvarlig redaktør

Sarah Sohl Rasmussen

Det sker