Spring til indhold

Raketskrald fra 60'erne tæt på jorden

Universet byder på så meget ukendt, dog ved vi, at den 2. februar er dagen, hvor raketskrald fra 60'erne vil passere os.
02.02.2021

I december sidste år kom objektet 2020 SO relativt tæt på Jorden. På daværende tidspunkt var det uvist, om 2020 SO blot var en jordnær asteroide eller et stykke rumskrot. Nye spektroskopiske observationer fra Nasas Infrared Telescope Facility (IRTF) på Hawaii har nu bekræftet, at 2020 SO er en Centaurraket fra Surveyor 2.

Surveyor 2 var en ubemandet Månemission, der blev opsendt i september 1966, men hvad der skulle have været en blød landing, blev i stedet en maveplasker på Månen. En af raketterne tændte ikke, da det gjaldt og satte Suveyor 2 i et uønsket spin. Man forsøgte at rettet op hele 39 gange men uden held. Radiokontakten sluttede brat.

I dag kan vi vinke til resterne af løfteraketten, der ikke ville lade sig styre, når den kigger forbi Jorden, næsten dobbelt så tæt på som Månen. Vi kan desværre ikke se den med det blotte øje, da den er for lyssvag, men vi ved, at den er der.Feedback

Sidst opdateret

29.01.2021

Ansvarlig redaktør

Sarah Sohl Rasmussen