Rumrejse skal begejstre elever over hele landet

Danmarks første astronaut skal mere end ’bare’ på rumfærd. Han skal også være flagskib i arbejdet for at skabe begejstring for rumfart og naturvidenskab hos grundskole- og gymnasieelever i hele landet. Det skal ske ved en storstilet formidlingsindsats til 6,5 millioner kroner.
Andrea
23.09.2014

Om et år rejser Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, på en 10-dages mission til Den Internationale Rumstation. Det er en unik begivenhed, som alle elever i landet får mulighed for at blive inddraget i.

Bag undervisningsinitiativet står NTS-Centeret og Naturvidenskabernes Hus, som med hjælp fra store danske fonde har igangsat et formidlingsprojekt, der giver alle danske skoler og virksomheder mulighed for at sætte rumfart på skoleskemaet. 

Det sker gennem en lang række undervisningsforløb, events og konkurrencer, der alle har det til fælles, at de har rummissionen 2015 som omdrejningspunkt. Målet er at sætte naturvidenskab og teknologi på dagsordenen, så flere danske elever får øjnene op for de mange spændende uddannelses- og jobmuligheder på området.

Brorfelde Observatorium er med

Det mål støtter Brorfelde Observatorium op omkring, når de i 2015 vil engagere elever i spændende aktiviteter, som har Rumrejsen som omdrejningspunkt. Leder af Brorfelde Observatorium Julie K.L. Bouchet udtaler:

"Som nystartet oplevelsescenter er vi på Brorfelde Observatorium meget begejstrede for det kommende samarbejde med en række af landets førende naturvidenskabelige aktører om at sætte fokus på et stykke Danmarks-historie, når Andreas Mogensen som landets første astronaut sætter kursen mod det ydre rum".

Fonde gør det muligt

De primære fonde, der støtter projektet, er Lundbeckfonden og Nordea-fonden, mens Uddannelses- og Forskningsministeriet og Ellehammerfonden har støttet med mindre beløb.

Læs mere om, hvordan fondene støtter projektet på Nordeafondens hjemmeside

Det sker i Rumrejsen 2015

  • Events på sciencecentre, bl.a. i forbindelse med Andreas Mogensens opsendelse til ISS.
  • Udvikling af undervisningsressourcer om rumfart og astronomi til både grundskole og gymnasier
  • Konkurrencer, bl.a. en Lego-konkurrence for de yngste elever og en robotkonkurrence for de større. Desuden er rumfart tema for Naturfagsmaraton 2015.
  • Astronautens skoleturne, hvor Andreas Mogensen efter missionen besøger skoler i hele landet.
  • Lærerkurser.
  • Formidling af missionen på hjemmesiden esa-astronaut.dk.

 

Om NTS-Centeret

NTS-Centeret er det nationale center for undervisning i natur, teknik og sundhed, som i 2009 blev etableret af Undervisningsministeriet og Uddannelses- og forskningsministeriet for at styrke undervisning og rekruttering inden for natur, teknik og sundhed i Danmark.

Besøg NTS-Centeret


Om Naturvidenskabernes Hus

Naturvidenskabernes Hus er et privat, non-profit udviklings- og besøgscenter, der har en vision om at øge interesse og motivation for naturvidenskab og teknologi blandt børn og unge i hele landet.

Besøg Naturvidenskabernes Hus

 

Øvrige partnere i projektet

Herudover er der følgende partnere i projektet:
Videnskab.dk, DR Skole/Gymnasium, Danish Science Factory, ScienceTalenter, Universe, Tycho Brahe Planetarium, Science Museerne, Orion Planetarium, Brorfelde Observatoriet, Økolariet, DTU Space, Aalborg Universitet, ESERO Nordic.Feedback

Sidst opdateret

06.10.2015

Ansvarlig redaktør

Vivi Guldhammer

Mere om Rumrejsen...

Andreas Mogensen - Rumrejsen 2015

Twitter

FØLG MED PÅ FB