Spring til indhold

Saturn og Jupiter sammen som én

Saturn er Jupiters følgesvend, og i december vil de to planeter syne meget tæt på hinanden på aftenhimlen. Især i dagene omkring den 21. december er der grund til at kigge op. Her får du Månedens planeter.
21.12.2020

Venus

Venus er julemånedens morgenstjerne og kan observeres mod sydøst. I starten af måneden står planeten allerede op klokken 5:30, og når året lakker mod enden, vil den først blive synlig omkring klokken 7.

Mars: Når mørket falder på, vil Mars dukke op himlen i øst-sydøst, og Lillejuleaften vil Månen være placeret under Mars. Kig op omkring kl. 19.00

Saturn

Det er 800 år siden, at de to planeter, Jupiter og Saturn, sidste gang synede så tæt, som de vil gøre den 21. december. Med det blotte øje vil de derfor ligne én stor lyskilde. Her i Norden skal man være lidt hurtig for at opleve planetkonjunktionen, som det kaldes. De to planeter forsvinder nemlig hurtigt ned bag horisonten.

Vil du stå klar den 21. december, er det bedste i tidsrummet 16.30-18.00. Her skal du rette blikket mod sydvest, hvor du kan se planeterne lige over horisonten. 

I dagene før og efter kan du følge deres tilsyneladende tætte dans på himlen. De to planeter vil være i konjunktion i perioden den 16.-25. december.

Billedet herover er fra programmet Stellarium og viser planeterne den 21/12.

Har du adgang til et teleskop, kan du både se Jupiters fire store måner og Saturns ringsystem samtidigt. Desværre må vi ikke forsamles så mange på Observatoriet, men er du hurtig, kan du få billet til vores 9 personers arrangementer de kommende lørdage, hvor vi gerne viser, hvordan du spotter planeterne. Er det skyfrit, går vi ud og kigger op, men ellers gør vi brug af både rigtige stjernekort, apps og programmet Stellarium. 

Læs mere om 9 personers arrangementerne "Gyldenkernes mørke" lige her

Uranus 

Planeten, som vi næsten kan se med det blotte øje. Dens tilsyneladende (vi bruger tilsyneladende, når noget er set fra Jordens afstand) størrelsesklasse er omkring 6, og derfor lige på grænsen for det blotte øjes formåen. Derfor kræver det en kikkert eller et mindre teleskop, hvis du vil se planeten. I december er det muligt efter mørkets frembrud mod østsydøst og helt frem til klokken 03.00-05.00, hvor planeten forsvinder under horisonten. Dens bane går fra øst-sydøst mod vest.

Neptun

Observation af Neptun kræver hjælpemidler, men med et mindre teleskop er det muligt at se planetens blå farve, der er et resultat af dens metanholdige atmosfære. Ved brug af et større teleskop kan man også se Neptuns største måne Triton, og at de to objekter ikke har samme farve.Feedback

Sidst opdateret

08.12.2020

Ansvarlig redaktør

Sarah Sohl Rasmussen