Spring til indhold

Danmarks største stjerneteleskop snart klar igen

I denne weekend når moderniseringen af Schmidt-teleskopet en vigtig milepæl på vejen mod at blive klar igen: Med hjælp fra to tidligere medarbejdere på Brorfelde Observatorium genindsættes det store spejl i teleskopet, efter at det er blevet renset i Hamborg.
24.10.2016

Med en donation på 750.000 kr. fra Lundbeck-fonden er Brorfelde Observatorium i gang med at modernisere Danmarks største teleskop, Schmidt-teleskopet. Missionen er, at Schmidt-teleskopet igen skal kunne tage anvendelige astronomiske billeder til glæde for Brorfelde Observatoriums gæster og besøgende skoleklasser.

Gamle medarbejdere hjælper med de første spadestik

En vigtig del af renoveringsprocessen er nemlig udtagning og behandling af hovedspejlet, der ligesom teleskopet har stået hen i 20 år. Mange af delene til teleskopet blev speciallavet i det gamle værksted på Brorfelde Observatorium og derfor har to gamle medarbejdere - Knud Seifert og Karl Augustesen hjulpet med afmontering af spejlet. For at deres viden ikke skal gå tabt for fremtidige generationer, er processen nu blevet dokumenteret med hjælp fra Johannes Andersen, der tidligere var institutleder på observatoriet.

Efter afmonteringen er spejlet sendt til Hamborg Observatorium, hvor de har brugt godt to uger på at fjerne den gamle aluminiumsbelægning. Efterfølgende er spejlet blevet ført ind i et vakuumkammer, hvor et nyt højreflekterende lag aluminium er blevet dampet på spejlets rengjorte overflade. Spejlet er nu tilbage på Brorfelde Observatorium og er klar til at blive genforenet med Schmidt teleskopet i rene omgivelser.

 

En gammel dame

Schmidt-teleskopet blev bygget i årene 1961-65 og havde sit professionelle virke frem til 1996, hvor Københavns Universitet lukkede instituttet ved Brorfelde. Teleskopet og de omkringliggende bygninger er nu overtaget af Holbæk Kommune, der er ved at opbygge et undervisnings- og oplevelsescenter for naturvidenskab. Astrofysiker ved Brorfelde Observatorium, Michael Lindholm, fortæller

“Et moderniseret Schmidt-teleskop kan give os helt nye vinkler på astronomien i undervisningen, hvor eleverne snart kan opleve og lære af fænomener, som foregår på nattehimlen lige nu og her. Teleskopet skal tilsluttes internettet og kommer til at tage billeder i en høj opløsning, til gavn for både publikum og studerende på landets skoler“.

 

Hvad er det næste skridt?

Tilskuddet fra Lundbeckfonden dækker blandt andet indkøb af et nyt CCD kamera, et nyt kølesystem, samt et nyt fokussystem. Projektet er udliciteret til det tjekkiske firma ProjectSoft, som tidligere har været med til at opgradere kameraet i teleskopets ene styrekikkert, samt digitalisere teleskopets styring, så det allerede nu er forberedt til adgang via internettet. Efter planen bliver de mekaniske dele konstrueret i begyndelsen af 2017 og vil derefter blive monteret i teleskopet senere på foråret.

 

For supplerende oplysninger:

Kontakt Michael Lindholm Nielsen på mail micli@holb.dk eller telefon 72 36 24 89Feedback

Sidst opdateret

24.10.2016

Ansvarlig redaktør

Sarah Sohl Rasmussen