Spring til indhold

Nu sover Rosetta

Fredag den 30. september sagde vi "sov godt" til Rosetta på Brorfelde Observatorium. Det skete med foredrag om kometer, om missionen og et gensyn med Rosettas sidste, helt unikke, billeder. Vi har samlet et par highlights fra den historiske landing.
03.10.2016

MISSION COMPLETE

En 12 år lang rejse er nu slut og en vigtig mission er fuldført. Fredag den 30. september blev Rosetta styret ned på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, og sendte sit sidste signal kort før sammenstødet. 

Aldrig før har man fotograferet overfladen af en komet så tæt på, og den lange rejse, vil formentlig medføre data, som kan resultere i banebrydende opdagelser.

EN AFTEN OM KOMETER

Brorfelde Observatorium var godt besøgt til arrangementet "Sov godt, Rosetta," hvor både kometer og Rosetta-missionen blev vendt og drejet.

På billedet ovenfor er det en af observatoriets egne guider, Martii H. Kristiansen, der er i gang med at demonstrere, hvad en komet består af.

Kometer er en form for tidskapsler, der indeholder primitivt materiale fra dengang solen og planeterne blev skabt. Ved at studere bl.a. gas, støv og organisk materiale fra kometen, både langt fra og i direkte kontakt, kan Rosetta-missionen afsløre helt nye opdagelser om solsystemets dannelse og derfor måske også om dengang det hele begyndte her på Jorden.

ROSETTAS SIDSTE SIGNAL

Optagelsen starter 37 minutter inde i ESA's stream af Rosettas sidste rejse. Læg mærke til signalet, som pludselig forsvinder og oplev stemningen i kontrolrummet, når en 12 år lang mission fuldføres.

 

Gå i dybden med Rosetta-missionen hos ESA her

Læs mere om missionen (på dansk) hos dr.dkFeedback

Sidst opdateret

03.10.2016

Ansvarlig redaktør

Sarah Sohl Rasmussen