Spring til indhold

Spot Jupiter og dens fire Måner

Den 11. september kan du se Jupiter og dens fire måner i en næsten helt perfekt opstilling. Læs her, hvordan du spotter dem.
11.09.2020

Hvis du har en fuglekikkert eller et mindre teleskop, kan du se Jupiter og dens fire store måner befinde sig på planetens venstre side fra klokken 21-22 i sydlig retning (rækkefølge på billedet set fra Jupiter: Europa, Io, Ganymede og Callisto).

Hvis Io havde synet tættest på Jupiter i stedet for Europa, havde konstellationen været helt perfekt, og månerne havde i så fald fulgt den korrekte rækkefølge rangeret i forhold til månernes afstande og omløbsperioder.

Har du brug for hjælp til at spotte Jupiter, kan du fx downloade en stjerneapp til din smartphone. Vi anbefaler StarWalk2, der fås i en gratis version (og for 25kr. kan du droppe alle reklamerne, som godt kan være lidt træls). Har du mod på det, er programmet Stellarium også en god vejviser. 

Vi har lavet 7 minutters film, der giver en guide til programmet. Se den her.

Billederne herunder viser to udklip fra Stellarium. På det første ses Jupiter og dens fire måner i den konstellation, som de vil optræde i på aftenen. Bemærk, at udstyret det ses med, vil afgøre, hvor "tæt på", du kan komme.

På det nederste billede ses Jupiter ses mod syd under den klare stjerne, Vega.

Hvis vil godt igang med teleskoper, holder vi stjernenørde-aften den sidste torsdag i hver måned. Det er muligt at købe billetter til december 2020 og 2021 allerede nu (der er udsolgt til og med november pt.)

Læs mere om TorsdagsstjernerFeedback

Sidst opdateret

01.09.2020

Ansvarlig redaktør

Sarah Sohl Rasmussen