Spring til indhold

Stor asteroide på vej

Den suser afsted med 31.320 km/t. Den er stenhård og dobbelt så stor som Tunø eller halvt så stor som Orø. Asteroiden (52768) 1998 OR2 passerer tæt forbi Jorden den 29. april.
29.04.2020

Planeter, måner og dværgplaneter er ikke det eneste, der kredser om Solen. Mindre stykker af sten og is kredser også om vores stjerne, og nogle af dem krydser jævnligt Jordens kredsløbsbane. Vi kalder de mindre sten for asteroider.

Men bare rolig, der er ingen grund til at lade der gå Armageddon i den. ”Tæt” skal forstås som 16 gange afstanden fra Jorden til Månen. Så selvom asteroiden klassificeres som en ”Potentially Hazardous Asteroid,” er der ingen grund til panik. Sådan kaldes alle objekter, der er tættere på Jorden end 19,5 gange afstanden til Månen, og der er mange af dem.

Astronomer verden over har allerede indstillet teleskoperne på asteroiden og følger den nøje. Første gang den blev spottet var i juli 1998 på Haleakala Observatory, Hawaii, og vi kender dens bane mindst 200 år frem i tiden.

Næste gang den kigger ”tæt” forbi er i 2079. Det bliver ret spektakulært, da den vil befinde sig fire gange afstanden fra Jorden til Månen. Den er den største af alle ”Near-Earth-Object,” der passerer tættere på end fem gange Jorden til månen- afstanden i de næste to århundreder.

Dette besøg af asteroiden,1998 OR2, er det tætteste møde vi får med en asteroide indtil 2027, hvor en anden gigant, (4953) 1990 MU, kigger forbi i en sikker afstand (12 gange Jorden til Månen).

Spot asteroiden med teleskop

Asteroiden vil på intet tidspunkt kunne ses med det blotte øje, så det kræver at du har et teleskop af en vis kaliber. Det er forventet, at asteroiden vil opnå mag. 10-11. Dvs at observatører med mindst 6-inch eller 8-inch (15 til 20 cm) -teleskoper vil kunne se asteroiden glide henover himlen med stjernerne som baggrund.  

Astro-entusiaster kan bruge et vidvinkel-objektiv (32mm or 35mm) til at pejle sig ind på asteroiden via en stjerne på asteroidens bane. Når først du har fundet stien, hvor du mener, at Asteroiden befinder sig, er anbefalingen, at du benytter dig af en 26mm eller 27mm til at fange asteroidens langsomme bevægelse.

Artiklen er frit redigeret og oversat med henvisning til kilden:

https://earthsky.org/astronomy-essentials/asteroid-52768-1998-or2-april-2020-how-to-see

Vidste du...

At vores udstilling i Discovery Dome hedder "Jagten på asteroider," fordi Danmarks største teleskop har været med til at spotte ca. 100 asteroider i sin tid som professionelt teleskop? Teleskopet hedder Discovery og bruges stadig til at zoome ind på stjernehimlen med sine nye, digitale muligheder og forbedrede kamera. 
Kom forbi og se det, når vi åbner op igen. 

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og få himmelnyt med mere ca. 10 gange om åretFeedback

Sidst opdateret

23.04.2020

Ansvarlig redaktør

Sarah Sohl Rasmussen