Spring til indhold

Vidste du? Vi har set på knap en kvart million stjerner i en knytnæve.

I dag har vi mere end 4300 bekræftede exoplaneter, hvoraf over halvdelen blev fundet indenfor ”knytnæven”. Læs mere her:
26.02.2021

Nasas Kepler mission har afdækket et område på himlen på størrelse med en knytnæve (når du holder den op i strakt arm). Missionen fandt blandt andet Kepler-90. Det eneste kendte solsystem med otte planeter ligesom vores. Fra 2009 observerede rumteleskopet de samme 200.000 stjerner i 3.5 år, og i dag har vi mere end 4300 bekræftede exoplaneter, hvoraf over halvdelen blev fundet indenfor ”knytnæven”.

Hvis du i februars mørke finder stjernen Vega i stjernebilledet Lyren, vil stjernebilledet Svanen og dets klareste stjerne Deneb være placeret til venstre. Holder du en knyttet hånd i strakt arm ved feltet derimellem, dækker du området, som Kepler-teleskopet overvågede. I slutningen af januar 2021 offentliggjorde et hold af amerikanske forskere, at de muligvis har opdaget en planet kredsende om Vega. Planetkandidaten har en masse på mindst 20 jordmasser, og et år på denne klode varer kun 2.43 dage. En ny mission fra 2018, Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), fra Nasa og Massachusetts Institute of Technology afdækker nu hele himlen i jagten på exoplaneter.

 Feedback

Sidst opdateret

03.02.2021

Ansvarlig redaktør

Sarah Sohl Rasmussen