Spring til indhold

Om observatoriet

På toppen af de sjællandske alper og med udsigt over Lammefjorden troner Danmarks største observatorium, Brorfelde Observatorium

NÅR MAN BRÆNDER FOR HIMMELRUMMET

Brorfelde Observatorium var i perioden 1953-1996 en levende arbejdsplads for astronomer, studerende, håndværkere og andet personale. De brændte alle så meget for et fag, at de stod her nat efter nat drevet af nysgerrighed og higen efter viden om himmelrummet. 

I takt med at teknologien blev digitaliseret, blev det verdenskendte kikkertbyggeri på Brorfelde mindre nødvendigt, og stedet lukkede i 1996.

DANMARKS ENESTE FREDET NATTEMØRKE

I 2016 - 20 år efter - er dørene nu igen åbne, og et nyt opdagelsescenter med fokus på astronomi, geologi, teknik og natur bliver hver dag udforsket af skoleelever, virksomheder, foreninger, familier og mange andre.

Alle bygninger er fredet og selv mørket kan, som det eneste sted i Danmark, bestemme over lyskilderne. Leder af Brorfelde Observatorium, Julie K.L. Bouchet taler om mørket:

Sanserne bliver skærpet i mørket, og det vil vi rigtig gerne gå på opdagelse i. Vi er et sted, hvor man hylder mørket og alt det, man kan bruge mørket til - fx at se på stjerner og flagermus.

 

Astronomien i Brorfelde bakker

Observatoriet var bemandet i fyrre år, og har været med til at sætte varige spor i astronomien. Blandt andet med nøjagtige målinger af stjernernes positioner og opdagelsen af små himmellegemer i solsystemet.

Fredningen

I dag er bygningerne og landskabet i Brorfelde fredet, ligesom det enestående mørke er fredet, så udsigten til den klare stjernehimmel forbliver uforstyrret

Geologien

Området omkring Brorfelde Observatorium er et enestående istidslandskab, som er udpeget som nationalt geologisk interesseområde


Feedback

Sidst opdateret

15.05.2018

Ansvarlig redaktør

Sarah Sohl Rasmussen

FØLG MED PÅ FB