Spring til indhold

Om Observatoriet

På toppen af de sjællandske alper og med udsigt over Lammefjorden troner Danmarks største observatorium, Observatoriet i Brorfelde.

NÅR MAN BRÆNDER FOR HIMMELRUMMET

Observatoriet var i perioden 1953-1996 en levende arbejdsplads for astronomer, studerende, håndværkere og andet personale. De brændte alle så meget for et fag, at de stod her nat efter nat drevet af nysgerrighed og higen efter viden om himmelrummet. 

I takt med at teknologien blev digitaliseret, blev det verdenskendte kikkertbyggeri i Brorfelde mindre nødvendigt, og stedet lukkede i 1996.

NATURVIDENSKABELIGT OPDAGELSESCENTER

I 2016 - 20 år senere - er dørene nu igen åbne, og et nyt opdagelsescenter med fokus på astronomi, geologi, teknik og biologi bliver hver dag udforsket af skoleelever, virksomheder, foreninger, familier og mange andre.

Vi tilbyder skoleforløb i hverdagene og har åbent for alle nysgerrige sjæle hver weekend, hvor I kan høre om Observatoriets fantastiske fortid og spændende udvikling.

Desuden afholder vi naturfaglige events - hold øje med vores kalender her på hjemmesiden eller på facebook.

DANMARKS ENESTE FREDEDE NATTEMØRKE

Alle bygninger er fredede og selv mørket kan, som det eneste sted i Danmark, bestemme over lyskilderne. Leder af Brorfelde Observatorium, Julie K.L. Bouchet, siger om mørket:

Sanserne bliver skærpet i mørket, og det vil vi rigtig gerne gå på opdagelse i. Vi er et sted, hvor man hylder mørket og alt det, man kan bruge mørket til - fx at se på stjerner og flagermus.

 

Astronomien i Brorfelde Bakker

Observatoriet var bemandet i fyrre år og har været med til at sætte varige spor i astronomien. Blandt andet med nøjagtige målinger af stjernernes positioner og opdagelsen af små himmellegemer i solsystemet.

Fredningen

I dag er bygningerne og landskabet på Observatoriets område fredet, ligesom det enestående mørke er fredet, så udsigten til den klare stjernehimmel forbliver uforstyrret

Geologien

Området omkring Observatoriet er et enestående istidslandskab, som er udpeget som nationalt geologisk interesseområde


Feedback

Sidst opdateret

26.10.2020

Ansvarlig redaktør

Sarah Sohl Rasmussen